Blog: Het Voerendaals kwakje

9 september 2020 8:30

Dennis Jouvenaar

Clash of the Gemini’s in Voerendaal. Dat stond er op het programma voor de heren recreanten van Gemini.

Het onderlinge toernooi tussen de beide Gemini verenigingen was voor HMW1 een uiterst serieuze aangelegenheid. De afgelopen periode hebben de heren zich goed in vorm gehouden doordat iedereen een persoonlijk trainingsschema had mee gekregen en zich daar ook strikt aan gehouden heeft. Afgelopen woensdag kwamen de recreanten weer samen om gezamenlijk de spreekwoordelijke puntjes op de i te zetten. Er werd weer scherp en fanatiek getraind alsof er geen zomerstop is geweest voor het vlaggenschip van Gemini. Met het volste vertrouwen reisden de heren, samen met DMW1, HS1, HS2 en DS1, af naar Voerendaal in Limburg. Alle teams waren stipt op tijd en als iedereen een mooi Gemini mondkapje heeft (een echte collectors item) en de kratjes bier zijn ingeladen voor de terugreis konden we eindelijk vertrekken. De busreis verliep voorspoedig, onderweg nog wel even een ‘korte’ plaspauze. Sommigen hadden toch wel erge honger en bestelden nog even snel wat bij de Burger King, het schijnt dat deze bestellingen nog worden omgeroepen. Wat wel opviel is dat de recreanten heren zich goed in bedwang konden houden en liever een zelfgemaakte boterham opaten of een stukje fruit. De rit was verder prima en onze chauffeur Jan had goed de vaart erin. Toen we langs het bord van de provincie Limburg reden was het voor de HMW1 het signaal om zich te gaan focussen voor de wedstrijd, de voorbereiding was begonnen en de tactiek werd al doorgenomen in de bus. Na 2 ½ uur reden we Voerendaal binnen en was het nog wel even spannend toen Jan achteruit de straat in reed om het complex van HV Gemini te bereiken. We zijn er en werden vriendelijk ontvangen door de voorzitter van HV Gemini. Na een korte uitleg over de corona regels, looproutes e.d. hoorden we dat we in de hal heerlijke vlaaien, muffins en nog meer lekkernijen konden pakken. Maar we mochten niet naar binnen voordat we een ‘kwakje’ hadden gehaald om onze handen te desinfecteren. Gelijk daarna zag je gelijk de focus van HMW1, ze liepen strak langs de lekkernijen en konden de verleidingen glansrijk weerstaan. De andere teams van Gemini gaan los op de vlaaien, was dat de tactiek van HV Gemini? De recreanten mogen eindelijk weer een wedstrijd handballen en wat waren ze gretig. Honger voor de bal in plaats van vlaaien.

In de eerste minuten was het aftasten en waren er kansen over en weer, maar geleidelijk neemt HMW1 het heft in eigen handen. Het tempo werd iets opgeschroefd door de heren en zo konden we een aantal keer scoren via de opbouwers. HV Gemini krijgt maar geen grip op het snelle spel van HMW1 en als ze kunnen schieten is het middenblok een grote sta in de weg. Toch maken de heren wat kleine foutjes en krijgen we een aantal breaks achter de oren, maar gelukkig missen ze veel en/of ze gooien recht op de keeper. De recreanten zijn wakker geschud, herpakken zich snel en kunnen hun bekende snelle spel weer ter uitvoering brengen. We houden goed druk op HV Gemini, maar helaas stond het vizier niet altijd op scherp. We gaan wel met een 5-9 voorsprong de rust in. De wedstrijd is onder controle en de bespreking was kort maar krachtig, dit niveau vasthouden en de eer van Gemini hooghouden, laten zien waarom wij het boegbeeld zijn van Gemini. Het begin van de tweede helft was duidelijk voor HMW1, door twee snelle goals werd de voorsprong verder uitgebreid en bracht een rust in het spel van Gemini. Maar dat werkte later wel tegen ons, want we namen deze rust wel iets te letterlijk en beginnen te verslappen of kwam het doordat we de lekkernijen (lees suikers) hadden laten staan? HV Gemini krijgt in ieder geval steeds meer vertrouwen in hun spel en komen langzaam weer terug in de wedstrijd. Ze worden steeds beter en fanatieker en gaan er langzaam in geloven dat ze op gelijke hoogte kunnen komen. Het gaat ook best rap die kant op en HMW1 heeft het even zwaar als er ook nog twee minuten voor Gemini komt, dan is het alle hens aan dek voor de recreanten. Maar deze storm weten ze te overleven. Maar als HV Gemini op twee doelpunten komt, is dat het signaal voor de heren om zich te gaan herpakken en dat doen we dan ook. De gashendel gaat nu helemaal open en met snelle aanvallen, waar echt hele mooie doelpunten uit voort kwamen, trekt HMW1 de wedstrijd naar zich toe. Al het harde werken komt nu samen en we spelen een geweldige laatste 10 minuten, ook mede door de aanmoedigingen van de recreanten dames krijgen de heren vleugels. En dat allemaal onder toezicht van HS1 trainer/coach Peter, waar je duidelijk aan kon zien dat hij stilletjes en met een kleine glimlach aan het genieten was op de tribune, hij zag dat het wel goed zat met de recreanten. Het was weer heerlijk om met elkaar op het veld te staan en ook een goede wedstrijd spelen. De eerste overwinning (14-19) is binnen en daar mogen wij trots op zijn. Het was een leuke en sportieve wedstrijd, geleid door twee goede scheidsrechters van HV Gemini. De eerste punten zijn binnen voor Gemini. De professionele aanpak bij HMW1 werpt eindelijk zijn vruchten af. Jarenlang werden de recreanten gezien als het lachertje van Gemini, het is maar een bier team, weinig wissels en geen animo om te trainen. Maar dat is verleden tijd, door natuurlijke schifting en aanwas van nieuwe handbal talenten is het niveau en fanatisme flink omhoog gegaan. En natuurlijk blijven we ook wel de derde helft houden, maar de focus ligt nu meer op presteren met snel en aanvallend handbal.

Na de wedstrijd kunnen we even bij komen met een drankje en een stukje welverdiende vlaai. Daarna nog even kijken bij de dames recreanten die het opnamen tegen HV Gemini DS2. Dat was een spannende wedstrijd die lang gelijk opging maar op het einde was DS2 net iets beter en de dames recreanten verliezen met 15-9. Tijdens deze wedstrijd was er toch wel een hoogtepuntje: Kiki mocht een vrij bal nemen en met een blok van 5 dames voor zich wist ze de bal strak in de kruising te gooien en daarmee iedereen op de banken te krijgen. Wellicht wel het mooiste doelpunt van de dag, al is er 1 doelpunt die net zo mooi en technisch uitgevoerd was bij de wedstrijd van HMW1. Doelpuntenmaker is bekend bij de redactie.

Na de wedstrijd van DMW1 mogen de ‘oud’ heren 1 spelers spelen als Heren 2 tegen HV Gemini HS2. Een leuk weetje is dat bijna alle spelers al 6 jaar niet meer samen hebben gespeeld en ook heel wat jaren niet meer gehandbald hebben. De doelstelling was om de schade te beperken maar dat ging in het begin van de wedstrijd gelijk de prullenbak in. HS2 komt nog wel op voorsprong door nota bene een recreanten speler Mark (kunnen ook elk niveau aan) maar dat werd snel omgezet in een 6-1 voorsprong van HV Gemini. Het leek erop dat het een pittige wedstrijd zou worden voor HS2. Maar ze herpakken zich en komen terug in de wedstrijd en met de rust staat het 13-13. De tweede helft was erg spannend en HS2 konden elkaar goed vinden, HV Gemini kreeg maar geen grip op de sterke cirkel speler van HS2. Ook mede door goed keeperswerk van ‘Opa Roy’ (weer een recreant die zich moeiteloos aanpast aan het niveau) blijft het gelijk op gaan. Kunnen de heren stunten? Dat lukt net niet en beide teams blijven in evenwicht. Met 22-22 kunnen de HS2 met opgeheven hoofd het veld verlaten.

Daarna was het de beurt aan Gemini HS1 om de punten binnen te halen. Ondanks dat de heren maar net in voorbereiding zijn ging het in het begin van de wedstrijd gelijk op. Leuk om te vermelden is dat Yassin na een lange en zware blessure weer minuten heeft gemaakt in HS1. De wedstrijd was in het voordeel van HV Gemini die al weken in voorbereiding zijn, dat maakte wel het verschil voor deze wedstrijd. Soms leek het wel meer op een dweilwedstrijd dan een handbal wedstrijd, wat nog ontbrak was Kleintje Pils als ondersteuning. De heren speelden een goede eerste wedstrijd, maar verliezen wel met 24-21. Dat gaat helemaal goed komen voor het begin van de competitie. Het schijnt dat Peter de beelden heeft opgevraagd van de HMW1 wedstrijd bij HV Gemini om als inspiratie te gebruiken voor HS1.

En dan de laatste wedstrijd, deze is voor Gemini DS1 die net als HS1 maar net in voorbereiding zijn. En ook is de selectie aangevuld met veel jeugdige spelers die zijn overgekomen uit de A. Ook voor de dames is het de eerste wedstrijd na een lange tijd. Het is nog wat onwennig en sommige speelsters staan ook op een ander positie. Gelukkig is Carlijn ook weer op de weg terug na haar kruisband blessure, ze was als twaalfde vrouw op de tribune luidkeels te horen. In deze wedstrijd kon je goed zien dat HV Gemini DS1 al een stuk verder is in de voorbereiding en de wedstrijd onder controle hadden. Ze winnen verdiend met 23-17. Ook met DS1 gaat het goed komen, er zijn nog een paar trials/oefenwedstrijden in het vooruitzicht om meer aan elkaar te wennen en meer wedstrijdritme op te doen.

Na een lange dag zat de Clash of the Gemini’s erop en is HV Gemini de terechte winnaar van het eerste onderlinge Gemini toernooi. Het toernooi was door beide clubs goed voorbereid en alles was tot in de puntjes goed geregeld en verzorgd. Na de speeches van beide voorzitters waarbij de intentie is uitgesproken dat HV Gemini volgend jaar naar Zoetermeer komt om de beker te verdedigen. HV Gemini bedankt voor jullie gastvrijheid en de heerlijke vlaaien. Tot volgend jaar!

Voor de HMW 1 was het een zeer geslaagde dag waarbij wij de eer van Gemini hoog hebben gehouden, samen met ‘oud’ heren 1. Nu herstellen van deze dag, woensdag bij de training nog even de wedstrijd nabespreken, bekijken waar wij nog op kunnen verbeteren (zal een korte bespreking zijn) en daar onze trainingen op aanpassen.

Mochten jullie vrijdag 11 september niks te doen hebben dan zijn jullie van harte welkom om te komen kijken bij de competitiewedstrijd Gemini HMW1 – WHC HMW1, aanvang 20:00 uur.